Türkiye’nin en büyük işadamı konfederasyonu TÜRKONFED Ukrayna’da TUİD’in konuğuydu

DSCN0038
Aralarında TUSİAD’ın da yer aldığı 155 işadamı derneğinin, 20’si bölgesel, 3’ü sektörel 23 federasyonun, 12.500’den fazla işadamının ve 40 binden fazla şirketin üye olduğu, Türkiye’nin en büyük işadamı dernekleri konfederasyonu olan Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED)’in başkanı Süleyman Onatça ve beraberindekiler, Ukrayna’ya bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Heyet ilk olarak Türk Ukrayna İşadamları Derneği(TUİD) genel merkezini ziyaret ederken, heyet onuruna TUİD yönetim kurulu tarafından Kiev Mangal restoranda bir akşam yemeği verildi. Yemekte başta Ukrayna Sanayi ve Ticaret Odası(TPPU) Birinci başkan yardımcısı Valeri Vladimiriç Korol, Ukrayna İtalya İşadamları Derneği(AIU) başkanı Giuseppe Laghazzi Masci’nin de aralarında bulunduğu, Ukrayna’daki iş dünyasının önde gelen temsilcileri hazır bulundu.

Organizasyon esnasında bir konuşma yapan TÜRKONFED yönetim kurulu başkanı Süleyman Onatça, üyelerinin toplam cirosunun 2014 yılında 208 milyar dolar olarak gerçekleşen konfederasyonunun Türkiye’deki gönüllülük esasına göre örgütlenmiş en önemi işadamı organizasyonu olduğunu belirterek, Ukrayna’yı özellikle demokratikleşme yolunda attığı adımlar ve AB ile Gümrük Birliği Antlaşması imzalaması sonrasında bir çalışma ziyareti yapmaya karar verdiklerini ifade etti. Onatça, German Marshall Fond’un desteğiyle Ukrayna, Moldova ve Gürcistan’ı kapsayan bir proje kapsamında Ukrayna’ya geldiklerini belirterek, “Karadeniz komşumuz Ukrayna’yı çok önemsiyoruz ve bu ülkenin Türk iş dünyası açısından büyük önem taşıdığına inanıyoruz” dedi. Süleyman Onatça, TUİD’in Ukrayna ve çevre ülkelerdeki başarılı çalışmalarını takip ve takdir ettiklerini belirterek Kiev’de gördükleri yakın ilgi ve destek için TUİD yönetimine teşekkür ederken, TUİD’i en kısa zamanda TÜRKONFED üyesi olarak görmek istediklerini söyledi.

TUİD başkanvekili Burak Pehlivan ise, Türkiye’den böyle kapsamlı bir programa sahip, üst düzey bir işadamı heyeti ağırlamaktan memnun olduklarını belirterek başladığı konuşmasında, Ukrayna’nın her türlü problemlere rağmen, Türk sermayesi açısından asla yabana atılmaması gereken önemli bir ülke olduğunu hatırlattı. Burak Pehlivan, birçok yabancı sermayeli firma ülkeyi terk ederken ya da Ukrayna operasyonlarını küçültürken, başta THY, LİFE gibi Türk sermayeli firmaların Ukrayna’daki yatırımlarına hız vermesinin, Türkiye’nin Ukrayna’ya inandığının önemli bir göstergesi olduğunun altını çizdi. TUİD başkanvekili, zor günler geçiren Ukrayna’ya en büyük yardımın bu ülkeye yatırım yapmaktan geçtiğini, Türk iş dünyasının ise söylemle değil, yaptığım yatırımlarla eylemle Ukrayna’nın yanında olduğunu en güzel biçimde gösterdiğini ifade ederekern,”Başkanım TUİD olarak, Türkiye’nin en gönüllülük esasına göre örgütlenmiş en büyük işadamları organizasyonu olan TÜRKONFED’den üyelik teklifi almak bizim için onurdur” diyerek sözlerini tamamladı.

Ukrayna Sanayi ve Ticaret Odası Birinci Başkan Yardımcısı Valeriy Korol, Türkiye’nin, Ukrayna’nın gerçek bir dostu olduğunu çok iyi bildiklerini, ülkedeki son derece olumsuz ekonomik koşullara ve negatif yatırım iklimine rağmen son dönemde Türkiye’den çok sayıda işadamı heyetini Ukrayna’da görmekten büyük memnuniyet duyduklarını belirtti. Korol, “Türk işadamlarına ülkemizin geçirdiği bu zor dönemde yanımızda oldukları için minnettarız, özellikle TUİD’e, Türkiye ve Ukrayna arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere köprü oldukları için teşekkür ediyorum” dedi.

Son olarak söz alan İtalya Ukrayna İşadamları Derneği(AIU) başkanı Giuseppe Laghessa Masci ise, Türk ve İtalyan işadamlarını birbirlerine çok benzediklerini ve Ukrayna’daki Türk işadamlarını her zaman kendilerine yakın gördüklerini ifade etti. Masci, “Roma’daki ofisimiz, Odesa ve Lvov’daki şubelerimiz TUİD üyelerimin hizmetindedir, aynı şekilde biz de gerek duyduğumuzda TUİD’in Ukrayna’nın farklı şehirlerindeki ve İstanbul’daki ofislerini kullanma imkanına sahibiz. TUİD ile birlikte çok sayıda ortak organizasyona imza attık. Çalışmalarını başarılı bir biçimde, hiç ara vermeden Ukrayna’nın ekonomik kriz yaşadığı son bir bir buçuk yılda bile sürdüren TUİD çalışmalarını çok takdir ettiğimiz bir işadamı derneği, önümüzdeki dönemde inanıyorum ki iki dernek olarak daha çok ortak organizasyona imza atacağız. TUİD yönetimine bize her zaman verdikleri içten destek için teşekkür ediyorum” dedi. Giuseppe Masci, “İtalyan iş dünyasını şu an önemli fırsatlar sunan Ukrayna’ya yatırım yapmaya ve bu ülkeye destek olmaya çağırıyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

TUİD genel merkezinde ve yemek organizasyonu esnasında, Türkonfed başkanı Süleyman Onatça ve beraberindekilere, Ukrayna ekonomisinin son durumu ve Ukrayna Türkiye ekonomik ilişkilerine ilişkin ayrıntılı bir sunum yapıldı.

DSCN0207

DSCN0202

DSCN0193

DSCN0132

 

DSCN0148

DSCN0123

DSCN0250

DSCN0247

 

DSCN0255

DSCN0243

DSCN0010

DSCN9959

DSCN9944

DSCN0257

DSCN0085

DSCN0235

DSCN0142

DSCN0225

 

DSCN0164

DSCN0161

DSCN0160

DSCN0159

DSCN0154

DSCN0152

DSCN0151

DSCN0146

DSCN0145

DSCN0141

DSCN0137

DSCN0144

DSCN9963

DSCN0167