Ukrayna’da tarihi sanat etkinliği ve iş dünyalarının sinerjisi

2017 yılının nisan ayında, Türk Ukrayna İşadamları Derneği (TUİD) olarak Ukrayna’daki Amerikan, Alman, Fransız, İngiliz, Çin iş dernek ve odalarıyla, Ukrayna Sanayi ve Ticaret Odasını yanımıza alarak Ukrayna’da faaliyette bulunan uluslararası iş dernek ve odaları üst konseyi ICBAC (International Council of Business Associations and Chambers in Ukraine)  adıyla birleşirken bu proje kendi alanında ülkedeki ve belki de dünyadaki ilk örnek olmuştu. O dönemde ICBAC projesine kuşkuyla yaklaşanlar, onun nasıl devam edeceğini hatta projenin ne kadar süre yaşayabileceğini tartışanlar vardı. Ancak zaman bizim o gün ne kadar doğru bir iş yaptığımızı haklı çıkardı. Aradan geçen yıllarda ICBAC’a Avusturya ve İsveç İş Dernekleri ile Kanada Ticaret Odası da katıldı ve üye sayısı 10’a çıktı. Bugünse ICBAC, sonbahara Kiev Flarmoni Konser Salo’nunda, şef Alla Kulbaba’ın yönettiği Kiev Senfoni Orkestrası’nın eşlik ettiği ülkenin en önemli sopranosu, Kiev Opera ve Balesi’nin primadonnası Suzanna Çokayan’ın konseriyle merhaba dedi. Bu ülkelerin sanat eserleri 1882 yılında inşa edilip ilk kez Tüccarlar Meclisi olarak hizmete başlayan ancak daha sonra özellikle Ukrayna tarihinin en üretken bestecisi, 133 beste ve 500’ün üzerinde derlemeye imza atan Mikola Lysenko’nun çabası ve inisiyatifiyle bir sanat ve kültür merkezine dönüşüp Kiev Flarmoni Binası ismini alan, Çaykovski’lerin, Rahmaninovlar’ın eserlerini icra ettiği ülkenin en önemli konser salonlarından birinde, bu tarihi mekanda aralarında büyükelçimiz Yağmur Ahmet Güldere’nin de bulunduğu büyükelçilerin, iş insanlarının, kanaat önderlerinin, diplomatların bulunduğu sanatseverlerle buluştu. Her ülkeden en az bir eser icra edilirken, ülkemizden, Roksalana, Muhteşem Yüzyıl ile Ulvi Cemal Erkin’in 1942 yılında  bestelediği Köçekçe Suiti eserleri çalındı.

Wagner’in, Brahms’ın, Bizet’nin, Offenbach’ın eserleri, Kanada’nın unutulmaz parçası, Claman’ın Kanada’da Hokey Gecesi ve Bernstein’ın Batı Yakası’nın Hikayesi ile aynı salonda peş peşe yankılandı. Salonu hınca hınç dolduran müzikseverlere keyifli  bir konser yaşarken,  konser sonrası ise düzenlenen resepsiyonla, farklı ülkelerin iş dünyalarını temsilcileri birbirleriyle tanışma, kaynaşma imkanı buldular. Etkinliğin sunuculuğunu ICBAC’ın 2019 yılı dönem başkanı, Avusturya Ukrayna İş Derneği’nin Başkanı Alfred Praus yaparken, birlik ve beraberliğimizin bir nişanesi olarak, konser başlamadan önce dernek ve oda başkanları olarak sahnede bir aile fotoğrafı da çektirdik.

Ukrayna Türk iş dünyası olarak kültür ve sanat faaliyetlerine hem tek başımıza hem de ICBAC gibi çatısı altında bulunduğumuz kurumlar vasıtasıyla yoğun olarak destek veriyoruz. Diğer ülke iş dünyalarıyla birlikte daha güçlü olduğumuzun bilincindeyiz ve ICBAC’ı maddi ve manevi en çok destekleyen kurucu üyelerin başında TUİD geliyor. ICBAC yönetim kurulu aylık yaptığı yönetim kurulu toplantılarıyla, lobi çalışmalarıyla ve yaptığı ortak etkinliklerle Ukrayna’da politik risk sigortasının gerçekleşmesi, serbest ticaretin desteklenmesi, Ukraynalı işgücünün teknik yeterliliklerinin artırılması yoluyla, Ukraynalılar’a Ukrayna’da iş imkanı yaratılması, adil ve çağdaş toprak reformunun yapılması, ülkedeki serbest piyasa ekonomisinin dinamiklerinin yerleşmesi gibi çok farklı alanda birlikte ve güçlü bir biçimde çalışma yürütüyor. Bu, dünyada belki de alanında tek olan oluşumun, bu modelin başka ülkelerde de uygulanması kuşkusuz, hem yurtdışındaki Türk iş dünyamızın yumuşak gücüne katkı sağlayacak hem de iş derneklerimizin kendi aralarında ve akranları olan uluslararası iş dernek ve odalarıyla deneyim paylaşımı yoluyla, yetkinliklerini daha geliştirmelerine fayda sağlayacaktır.

Burak Pehlivan

                                      ” />


Yayımlandı

kategorisi

yazarı: