Ukrayna Türk iş dünyasından Büyükelçi Yönet Can Tezel’e veda yemeği

Ukrayna’daki görev süresi sona eren Türkiye Cumhuriyeti Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel’in onuruna, Uluslararası Türk Ukrayna İşadamları Derneği (TUİD) tarafından Kiev Intercontinental Otel’de bir veda yemeği verildi. Türk ve Ukraynalı iş insanlarının, profesyonellerinin yanı sıra Azerbaycan Ukrayna Büyükelçisi Azer Hudiyev, Ukrayna Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakan Yardımcısı Mikhail Titarçuk, Ukrayna Devlet Protokol genel müdürü Olga Çubrikova, Ukrayna Business Ombudsman İş Konseyinin başkan yardımcıları Tatyana Korotka ve Yarosvlav Gregirçak, Britanya Ukrayna Ticaret Odası Başkanı Bate Toms, Ukrayna Çin İş Derneği Başkanı Ruslan Osupenko, Ukrayna Avusturya İşadamları Derneği Başkanı Alfred Praus, Amerika Ukrayna İş Konseyi Başkan yardımcısı Michael Datsenko, icra kurulu üyesi Eric Luhman  ve Ukrayna Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Gennadiy Çizikov  gibi isimlerin de davetliler arasında yer aldığı gecede, Kyiv Post’un genel yayın yönetmeni Brian Bonner ve UBN genel yayın yönetmeni James Brooke da hazır bulundu.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan TUİD yönetim kurulu başkanı Burak Pehlivan, TUİD’in bir geleneği olarak göreve başlayan ve görevi sonra eren tüm Türk büyükelçileri için hoş geldin ve veda organizasyonu yaptıklarını, bununla birlikte bugünkü organizasyonun kendileri için daha da bir özel olduğunu ifade etti. Pehlivan, Büyükelçi Tezel’in Ukrayna’nın çok zor bir zamanında Avrupa Meydanı’nın arifesinde 2014 yılının şubat ayında görevine başladığını, devrim sonrası kurulan yeni yönetimde, geçici Cumhurbaşkanı Oleksandr Turçinov tarafından kabul edilen ilk büyükelçi olduğunu hatırlatırken,  ‘’o günden bu güne Ukrayna’daki büyük değişim ve değişimin tamamını kapsayan bu dönemde büyükelçimiz görev yaptı. Ukrayna’nın adeta yeniden kurulduğu bu süreçte, yapısal reformlara Türkiye’nin katkısında büyükelçimizin şüphesiz büyük payı var’’ dedi. Burak Pehlivan, bu dönemin Türkiye ve Ukrayna ilişkilerinin siyasi ve ekonomik açıdan altın çağı olduğunu, artık kimlikle iki ülke vatandaşlarının birbirlerini ziyaret edebildiklerini, 1,3 milyon Ukraynalı’nın her yıl Türkiye’ye geldiğini ve iki ülke cumhurbaşkanlarının Türkiye Ukrayna ekonomik ilişkilerinin en önemli gündem maddesi olan Serbest Ticaret Antlaşması’nın bu yıl imzalanacağını kısa bir süre önce ifade ettiklerini söylerken, tüm bu tarihi gelişmelerde Yönet Can Tezel’in katkısının inkar edilemeceğinin altını çizdi.

TUİD Başkanı, Büyükelçi Tezel’in, görev süresi boyunca, TUİD’in 50’nin üzerindeki faaliyetine teşrif ettiğini, bunun bu anlamda bir büyükelçinin tek bir kurumun organizasyonuna bu kadar sıklıkla katılması açısından neredeyse rekor teşkil ettiğini belirterek, büyükelçiliği her zaman yanlarında hissettiklerini, bugün TUİD’in yurtdışındaki en başarılı Türk işadamı derneği olarak gösteriliyor olmasında bu desteğin önemine dikkat çekti. Pehlivan,  ‘’Sayın büyükelçimiz yolunuz açık olsun, daha nice üst görevlerde devletimize hizmet edeceğinize inancımız tam” diyerek sözlerini tamamladı.

TUİD Yönetim Kurulu Başkanı Burak Pehlivan, konuşması sonrasında Türkiye Cumhuriyeti Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel’e, Ukrayna Türk iş dünyasına katkıları için teşekkür plaketi takdim etti.

T.C. Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel ise bu anlamlı gece için TUİD yönetimine ve üyelerine teşekkür ederken, bu kadar renkli ve kalabalık bir toplulukla veda organizasyonun gerçekleşmesinden çok etkilendiğini ifade ederek konuşmasına başladı. Tezel, Ukrayna ve Türkiye ilişkilerinin mükemmel seviyede olduğunu, Serbest Ticaret Antlaşması’nın ise beklenenden de yakın bir tarihte imzalanabileceğini söylerken, nerede olursa olsun kapısının Ukraynalı dostlarına, Türk iş insanlarına ve Ukrayna’daki Türk vatandaşlarına açık olduunu söyledi. Tezel, TUİD camiasının kendisine göreve başladığı ilk günden beri büyük bir yakınlık ve sıcaklık gösterdiğini, derneğin dinamizmi ve enerjisi, yaptığı birçok başarılı faaliyetle Türkiye Ukrayna ekonomik ilişkilerine çok önemli katkılarını olduğunu, yalnız Türk iş insanları dernekleri arasında değil, yabancı ülke iş dernekleri arasında da başarılarıyla örnek teşkil ettiğini belirterek ”Bu harika ve muhteşem organizasyon için bir kez daha sizlere teşekkür ediyorum’’ diyerek konuşmasını bitirdi.

Daha sonra söz alan Ukrayna Devlet Protokol Müdürü Olga Çubrikova, büyükelçi Tezel’in çok parlak ve başarılı bir diplomat olmasının yanı sıra insani özellikleriyle de çok özel bir insan olduğunu ifade ederken, ‘’ülkemizde görev yapan yetmiş yedi büyükelçi arasında belki de en kibar büyükelçi Yönet Bey’dir’’ dedi. Çubrikova, Türkçe olarak gerçekleştirdiği konuşmasında Türkiye-Ukrayna ilişkilerinin tarihi zirvesinde olduğunu, Tezel’in son dört-beş yıllık dönemde görev yapmasının şüphesiz büyük bir kazanım olarak değerlendirildiğini söylerken, büyükelçiye başarılar dileyerek sözlerini tamamladı.

Ukrayna Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakan yardımcısı Mikhail Titarçuk ise, başta Kamu Özel Sektör Ortaklığı, Organize Sanayi Bölgeleri, büyük altyapı projeleri gibi alanlar olmak üzere Türkiye ile her alanda yakın çalıştıklarını, bu süreçte Yönet Can Tezel’in her zaman yardım ve desteğini gördüklerini belirtti. Bakan yardımcısı Titarçuk, Ukrayna Bakanlar Kurulu adına, Ukrayna Başbakan Birinci Yardımcısı Stepan Kubiv tarafından, büyükelçi Tezel’e yazılan teşekkür belgesini okuyarak, Yönet Can Tezel’e takdim etti.

Gecede söz alan DEİK Türk Ukrayna İş Konseyi Başkanı Rasim Bekmezci, Avusturya Ukrayna İş Derneği Başkanı Alfred Praus, TUİD başkan yardımcısı Ali Buut ve Çin İşadamları Derneği Başkanı Ruslan Ostupenko gibi isimler de duygu ve düşüncelerini dile getirdiler.

Kiev Intercontinental Oteli’nde gerçekleştirilen veda yemeği hatıra fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi.

Kaynak: tuid.org.ua

.

 

 

 

 

 


Yayımlandı

kategorisi

yazarı: