Baharın gelmesi farklı ülkelerde ayrı isimlerle ama hemen hemen aynı tarihlerde kutlanıyor. Hintliler zorlu kış koşullarının geride kaldığı, doğanın canlandığı, bitkilerin çiçek açtığı ve tüm bunlara paralel insanoğlunun içindeki yaşama sevincinin artmasının başlangıcı olan baharın gelişini Renk Bayramı adıyla kutlarken, İrlandalılar bu bayramı Aziz Patrick Günü olarak isimlendiriyorlar. Haftasonu katıldığım Kiev’deki Nevruz Programı’nda, konuşma yapan Türkmenistan Büyükelçisi’nin işaret ettiği gibi Türki ve Farsi topluluklar ise bu önemli günü Nevruz Bayramı adıyla kutluyorlar. Nevruz her ne kadar Anadolu Türkler’i arasında yaygın bir kutlama geleneğine sahip değilse de bu bayram Orta Asya ve özellikle Azerbaycan Türkleri arasında özel bir öneme sahip.
Kiev’de, haftasonu son derece kapsamlı ve güzel bir organizasyonla 8 ülkenin işbirliği ile Nevruz Bayramı, Çaykovski Müzik Akademisi’nde kutlandı. Geçtiğimiz yıl birincisi yapılan bu etkinlik bu yıl da Azerbaycan Büyükelçiliği’in öncülüğünde, Afganistan, Irak, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Türkiye Büyükelçiliklleri’nin ortaklaşa katkılarıyla düzenlendi. Geçen yıl yalnızca 4 büyükelçiliğin katıldığı bu etkinliğe, bu yıl Nevruz’un kutlandığı bir başka ülke olan İran dışında tüm ülkelerin katılım göstermesi ve sayının 8’e çıkması geçen yıl ki organizasyonun ses getirmesi kadar Azerbaycan Büyükelçisi Eynullah Medetli’nin kişisel başarısıdır. İran da ideolojik konulardaki katı tutumunu sergilemeseydi bu güzel etkinlikteki yerini alırdı.
Bu ve benzeri organizasyonlardaki ufak tefek eksiklikleri eleştirmemeye özen gösteririm, neticede Kiev İstanbul değil. Bana göre bu organizsasyonların düşünülmesi ve icra edilmesi bile yeterince önemli ve takdir edilmesi gereken bir olaydır. Nitekim organizasyon kusursuza yakın biçimde gerçekleşti, İyileştirmeye dönük birkaç küçük önerimi ise Eynullah Bey ile özel sohbetimizde paylaşmayı uygun gördüm.
Bu yıl ki Nevruz Programı 8 büyükelçi adına, Türkmenistan Büyükelçisi Nurberdi Amanmuradov’un yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. Büyükelçilerin topluca sahneye çıktığı bu anda, Kiev Büyükelçimiz Mehmet Samsar’ın, sahnenin gerisinde yan yana dizilen dokuz bayraktan biri olan bayrağımızın katlandığını fark etmesi ve bayrağımızın ay ve yıldızın seçilebilmesi için gruptan ayrılarak Türk bayrağını düzeltmesinin salondaki Türk seyirciler tarafından çılgınca alkışlanması, bu kutlamadan hoş bir anı olarak aklımda kalacaktır.
Nevruz için katılım gösteren her ülkeden ama dans grubu ama solist ama küçük bir orkestra icrada bulunurken Türkiye’den iki ayrı etkinlik göze çarptı. Birincisi üyelerinin tamamı Ukraynalılar’dan oluşan Vatan Dans Grubu’nun horonu, bir diğeri ise Türkiye’den gelen bir solistin saz eşliğinde seslendirdiği iki halk türküsüydü. Burada, Azerbaycan’dan, bu organizasyon için gelen Aşık’a ayrı bir paragraf açmak istiyorum. Çaldığı elektronik sazı adeta elinde dans ettiren sanatçı, Azerbaycan’da değil de mesela Amerika’da doğsaydı, şüphesiz ki dünyaca ünlü bir caz ustası ya da ne bileyim bir rock müzik icracısı olarak tüm dünyanın tanıdığı bir isim olurdu.
Yaklaşık 2 saat süren etkinlik sonrası bir şeyler atıştırmak ve baharın gelişiyle artık yaya trafiğinin çoğaldığı, Kiev’in bana göre en güzel yerlerinin başında gelen Padol’daki Sagaydaçnava Caddesi’ndeki bir cafede geleni geçeni seyrederek kafa dağıtmak için otururken, bu sefer yonca yeşili giysileri, birbirinden ilginç şapkalarıyla, Kiev’in nüfusu küçük, nüfuzu büyük cemiyeti İrlandalılar’ın St. Patrick Günü yürüyüşüne denk geldm. Aziz Patrick, 5 yüzyılda İrlandalılar’ın Hristiyanlığı benimsemesinde önemli rol oynamış bir din adamı. İrlandalılar’ın koruyucu azizi olarak kabul edilen bu rahip haşin ada halkına Hristiyanlıktaki üçlü inancını üç yapraklı yoncayı kullanarak açıklamaya çalışmış. Nitekim bugün de İrlanda’nın sembolü üç yapraklı yonca, ülkenin rengi ise yonca yeşilidir. Zamanla İrlandalılar bahar bayramlarını ve baharın gelişine dönük eğlencelerini diğer başka pagan topluluklarda gördüğümüz gibi dini bir motife bağlamışlar ve bu bayramı ülkenin koruyucu azizi olarak kabul edilen Aziz Patrick’e atfetmişler. Doğu Avrupa’nın bu soğuk başkentinde, Hintliler’in Renk Bayramı, Türk ve Farsi topluluklarının Nevruz’u ve İrlandalılar’ın Aziz Patrick Günü, tüm coşkusuyla kutlanıyordu. Baharın gelişi özellikle yaşadığımız çetin ve sert kış koşulları sonrasında doğa kadar, haftasonu Kiev’in yerli ve yabancı nüfusunu da canlandırmıştı.
Burak PEHLİVAN
Related posts:
Aşağıdaki butonları tıklayarak, yazıyı arkadaşlarınızla paylaşın!